Samenwerking met bibliotheek Hilversum

De Volksuniversiteit organiseert een aantal lezingen en cursussen in samenwerking met de Bibliotheek Hilversum. 

Let op: kaarten voor deze lezingen en cursussen kunnen uitsluitend via Bibliotheek Hilversum worden gekocht of bij de klantenservice van de bibliotheek op de ’s Gravelandseweg 55, Hilversum.


De Romanovs en de Russische Revolutie

24 oktober 2017, van 20:00 tot 22:00
Leden € 10,00 niet leden € 12,50
Reserveren

 

Russische revolutie: 1917. Wie heeft dat niet op school geleerd? In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat de laatste tsaar werd afgezet.

Over tsaar Nicolaas II, tsarina Alexandra Fjodorovna en Raspoetin is veel geschreven en gesproken. Als de laatste tsarenfamilie in 1917 wordt afgezet en in 1918 vermoord, is de USSR al gesticht. Jaren later echter beweert een dame Anastasia te zijn, de jongste tsarendochter. Heeft zij destijds daadwerkelijk de slachting overleefd?

Deze lezing gaat in op het leven van en de gebeurtenissen rondom de laatste tsarenfamilie.  Zo krijgt u een beeld van Rusland rond 1900. Marie-Thérèse ter Haar verhaalt over tsaren en politieke gevaren, intriges en onbegrip, over godsdienstwaanzin en gebedsgenezer Raspoetin en over eerherstel.

 

Lezing Nederlanders in Parijs

2 november 2017, van 19:30 tot 21:00
Leden € 6,50 niet leden € 7,50
Reserveren

 

Parijs oefende in de 19de eeuw een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op Nederlandse kunstenaars als George Hendrik Breitner, Kees van Dongen, Piet Mondriaan, en natuurlijk Vincent van Gogh.

In Nederlanders in Parijs  toont het Van Gogh Museum de onmiskenbare artistieke wisselwerking tussen de Nederlandse kunstenaars in Parijs en hun vakgenoten in de Franse hoofdstad, zoals Pablo Picasso en Claude Monet. De lezing is een aanrader als voorbereiding op een bezoek aan de tentoonstelling, die loopt van 12-10-2017 t/m 7-1-2018.

De lezing wordt verzorgd door kunsthistorica Diana Kostman van Artemis Omnibus. Zij heeft zich gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies.

 

Hoe lees ik?

16 november 2017, van 19:30 tot 21:30

Literatuurkenner Lidewijde Paris is al 25 jaar actief in het boekenvak. Wij hebben haar uitgenodigd om haar enthousiasme voor het lezen met u te delen, naar aanleiding van haar boek: Hoe lees ik?

Haar doel: literatuur voor een breder publiek toegankelijk maken op een onderhoudende manier.
Wat is eigenlijk literatuur en hoe werkt het precies? Lidewijde Paris gidst de lezers van haar boek over de snelweg van de literatuur, inclusief alle sluipwegen zoals de poëtica en verborgen signalen die een auteur in zijn werk verstopt.

Op de flaptekst maakt Paris al duidelijk hoe haar route eruit zal zien:
‘Het mooie is dat iedereen daar een eigen idee over heeft, iedereen leest vanuit de eigen ervaringen en is op zoek naar eigen antwoorden. Toch zijn er wel een paar aanwijzingen die elke lezer kunnen helpen een tekst eens anders te lezen.’

Gonnie Biezeveld, recensent van de NBD, schrijft:
‘Lidewijde heeft dit uitermate inspirerende boek geschreven voor lezers en schrijvers, voor iedereen die zich met literatuur bezighoudt.
Het hele boek is doorspekt met vaak lange passages uit Nederlandse en buitenlandse literatuur, aan de hand waarvan ze haar eigen bevindingen illustreert. En die citaten maken je vaak ook nieuwsgierig naar de boeken waar ze uit komen.

Lezers, schrijvers, boekhandelaren, leraren: lees dit boek, praat erover en verrijk uzelf en anderen met (nog) meer kennis en plezier in het lezen.’

 

Hollandse meesters uit de Hermitage

25 januari 2018, van 19:30 tot 21:00
Leden € 10,- niet leden € 12,50
Reserveren

De Hermitage Amsterdam toont van 7-10-2017 t/m 28-5 2018 de unieke tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage, waarin maar liefst 63 werken van 50 Hollandse schilders uit de Gouden Eeuw zijn samengebracht.
Hieronder zijn 6 topstukken van Rembrandt! Na hun aankoop door de tsaren zijn de meeste doeken niet meer in Nederland of West-Europa te zien geweest.

In deze lezing krijgt u een voorproefje van wat er in het museum wordt getoond en wordt u uitstekend voorbereid op een bezoek aan de tentoonstelling.

De lezing wordt verzorgd door kunsthistorica Diana Kostman van Artemis Omnibus. Zij heeft zich gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies.

 

Lezing IJsland; over gletsjers en vulkanen

6 februari 2018, van 19:30 tot 21:30
Prijs: € 6,50 / € 5,- voor bibliotheekleden
Koop kaarten voor de lezing IJsland; over gletsjers en vulkanen

Ruud Schaafsma neemt u in zijn lezing mee op reis door IJsland en geeft een prachtig beeld van dit land van onweerstaanbare schoonheid.

IJsland is een land van uitersten.
Overal sporen van een – vaak recent – glaciaalverleden en letterlijke kijkjes in het binnenste van de aarde.
Geen bomen, maar wel een explosie van pioniersplanten, korstmossen en blauwwieren in hete bronbeekjes.
Enorme hoeveelheden broedvogels, waaronder de fraai gekleurde papegaaiduiker op de honderden meters hoge vogelkliffen langs de kust.
De gekleurde bergen, het geweld van gletsjerrivieren met grote watervallen, de verlatenheid van het binnenland. Dit alles in het mooie arctische licht.

Ruud Schaafsma is sinds 1999 (vooral) ’s zomers gedurende enkele weken reisleider op IJsland. In aansluiting hierop trekt hij hier zelfstandig rond, vooral kamperend en wandelend.
In 2007 verscheen een verhalenboek over deze reizen: ‘Struinen op IJsland’ en in oktober 2016 kmijn tweede verhalenboek uit: ‘Verder struinen op IJsland’.

 

Geen berichten gevonden.

De cursussen:

Geen berichten gevonden.