Klassieke leesgroep: Homerus’ Odyssee

In vertaling lezen we gedeelten uit het beroemde heldenepos van Homerus, dat teruggaat naar tijden van wel 3000 jaar geleden. Het gaat om de thuisreis van Odysseus, koning van Ithaka, die na tien jaar vechten om Troje, nog eens 10 jaren moet ronddwalen voor hij zijn Penelope en zijn thuisland herwint. Door de woede van de zeegod raakt hij meermalen uit de koers op zee, en weet niet waar hij zal belanden: bij beschaafde mensen die wetten kennen , of bij wilden en rovers? Hij komt ook terecht bij sprookjesachtige figuren zoals reuzen en tovenaressen.

Over deze mythische mediterrane wereld vertelt Homerus heel gedetailleerd met prachtige natuurbeschrijvingen, vergelijkingen met dieren en vogels, de bemoeienis van de goden, en de bezigheden en gedachten van gewone mensen. Als Odysseus zijn paleis op Ithaka bereikt, verloochent hij echter zijn ware aard niet: met list en vernuft ontdoet hij zich van de uitvreters van zijn bezit en vindt hij zijn vrouw terug.

Als slimste mens in de antieke wereld heeft hij alles overleefd. Het stramien van zijn ervaringen: “ontkomen aan de muil van oorlog en zee”(Od.regel 11 en 12) is in de literatuur en de werkelijkheid tot op heden nog herkenbaar.

Literatuur:

Homeros Odusseia, vertaald door Imme Dros, uitgeverij van Oorschot. Geheel herziene druk  van Augustus 2016.  Geen ISBN nummer vermeld. Bij voorkeur deze nieuwste druk gebruiken.

Het oude boek is ook bruikbaar:  Homeros Odusseia, vertaald door Imme Dros, uitgeverij Querido. Oorspronkelijke druk 1992, ISBN 90 214 6031 9/ CIP/ NUGI 310 .

 

CUL133
Data: 29 januari, 5, 12, 19 februari, 5 maart
Docent: Mevrouw Visser-Brouwers
Tijd: 5 x maandag, 14.00 – 16.00 uur
Locatie: Bethlehemkerk
Kosten: € 100,-

Inschrijfknop klein

Irma van Duin

https://www.volksuniversiteithilversum.nl

View more posts from this author